GPS-fel

Hej alla. Lite mer information – och en bön:

Det är väl ingen nyhet att GPS-tjänster ofta visar fel när man skall till och från Björnnässtrand, och att man ofta blir dirigerat igenom skogsstigen till Taxinge. Själv hamnade vi ute i skogen första gången vi skulle till Björnnäs och fick backa tillbaka och köra andra vägen runt för stigen var blockerat då (och det är den ju fortfarande ibland).

Det är såklart oturligt att taxi, budbilar och speciellt ambulanser och brandkår dirigeras fel och försenas.

Jag har kollat med Lantmäteriet. De säger att stigen finns med på deras kartor (och att den skall göra det) men att den är markerat som tillbommad. De uppfordrar oss till att kontakta leverantörerna av GPS’ar och GPS tjänster och be dem rätta sina kartor.

Så jag har kontaktat Here (som levererar kartorna till Garmin och Nokia), Tomtom, Google Maps och Eniro. Alla hade online tjänster för att rapportera fel, och Here hade till och med en redigeringsfunktion så att man själv kunde göra ändringen.

Jag vet såklart inte när de olika företagen behandlar ärendet, och hur länge det därefter går innan ändringen dyker upp i deras GPS-kartor. När det har skett borde online vägbeskrivningar bli rätt i alla fall. Sen dröjer det väl ännu ett tag (läs: kanske flera år till aldrig) innan alla användarna av fysiska GPS’ar får uppdaterat sina kartor.

Men i alla fall: Det skulle vara bra att få reda på – när folk kör vilse i skogen – vilken GPS/GPS-tjänst de använder sig av, ifall det är fler leverantörer jag måste kontakta. Så kan ni inte vara snälla att kolla om ni hör om någon som har dirigerats fel och låta mig veta vilken GPS-leverantör de använt?

Vänliga hälsningar,

Johnny Jörgensen