NU ÄR SOMMARVATTNET ÄNTLIGEN IGÅNG!

Nu är sommarvattnet äntligen igång! Alla tomtägare har visat stort tålamod och förståelse och några har dessutom erbjudit sig hjälpa till om det skulle behövas.

Tack för både tålamod och erbjuden hjälp! ❤️

Jag har varit runt och stängt av tomtgränskranarna vid alla tomter som inte redan var avstängda. Tack också för hjälpen med avstängning av tomtgränskranarna! 👍

Några saker att tänka på innan ni öppnar era tomtgränskranar igen…

– Det kan vara bra att öppna kranarna INNE PÅ TOMTEN före ni öppnar tomtgränskranen. Glöm inte att stänga av dem innan ni åker hem. 😉

– Öppna tomtgränskranen försiktigt/ sakta så att trycket in på er tomt inte blir för högt för ledningarna inne på era tomter..

– Om det kommer smutsigt/ brunt vatten i början är det helt normalt. Det ligger sediment, rost och andra ”partiklar” kvar i stamnätet och i ledningarna/ slangarna ni har inne på era tomter. Det missfärgade vattnet avtar om ni låter vattnet stå på ett tag. (Vi har dock ingen filtrering av sommarvattnet – ett beslut vi tagit sedan flera år tillbaka. Vattenkvaliteten kan således variera över säsongen – särskilt om det blåser mycket och algtillväxten i Mälaren blir hög. )

– Det finns ingen sand eller kolfiltergranulat kvar i hydroforen i pumphuset till västra slingan – jag tömde hydroforen på kolfiltergranulat och sand vid säsongsavslutet förra året. OM det iaf skulle komma lite sand eller/ och kolfiltergranulat så avtar det snart om ni låter vattnet stå på en stund.

– OM man vill ha renare vatten än det som levereras kan man som några tomtägare gjort låta installera ett eget filter EFTER tomtgränskranen (inne på tomtsidan). Var dock försiktiga när ni/ er rörmokare hanterar stamnätets ledning med tomtgränskranen – eftersom stamnätet och våra kranar är gamla och ömtåliga.

Anmäl gärna till mig INNAN ni installerar ett eget filter – bra för mig som sommarvattenansvarig att veta vilka och hur många tomtägare som har egna filter installerade. Tänk på att det är gamla (och ibland olika) dimensioner på ledningarna som går från tomtgränskranen in på era tomter – inför att ni ev ska installera ett filter.

Nu kan vi alla se fram emot en härlig sommar i Björnnässtrand! ☀️🌷🌈

/Mvh Kjell