Sommarvattenstarten 2024 blir tyvärr ytterligare någon dag fördröjd… (Del I och del II)

Del II Sommarvattenstarten 2024 blir tyvärr ytterligare någon dag fördröjd…

(Imorgon lördag 11 Maj görs ett nytt försök att sätta igång sommarvattnet.)

OBS! Undertecknad är väl medveten om att sommarvattnet är mycket viktigt för många tomtägare – så jag gör allt vad jag kan för att sommarvattnet snarast möjligt ska komma igång. Och för att ni som fullt förståeligt undrat:

”- Vad f-n håller han på med den där Kjell??? Sommarvattnet ska ju vara på nu, inte av!”

….så berättar jag här nedan vad som gjorts.

Undertecknad har undersökt olika möjligheter och kommit fram till att försöka ”laga” skadan själv. Det är en spricka i en större kulventil som skiljer östra och västra slingan åt. Detta reparationsarbete har jag försökt göra så noggrant som möjligt (vilket tyvärr varit tidskonsumerande) för att reparationen ska hålla och eventuellt duga permanent. Det sistnämnda återstår att se… i näst bästa fall blir det ett dugligt provisorium. I allra värsta fall, vilket inte är det mest troliga, måste vi anlita och invänta en professionell rörmokare.

Kulventilen är nu under reparation i dagarna tre from igår torsdag 9 maj tom lördag 11 maj.

Steg 1: Slipat bort all färg på kulventilen (9 Maj).

Steg 2: Applicerat kemisk metall i, över och runt om sprickan och låtit härda ett dygn (9-10 Maj).

Steg 3: Applicerat självvulkaniserande tejp ovanpå den kemiska metallen och låter nu, i skrivande stund, tejpen härda i minst 24 timmar (10-11 Maj).

——————————————-

Steg 4: Imorgon lördag 11 maj from ca kl.11.00 – 12.00 gör undertecknad ett nytt försök att starta igång sommarvattnet.

Steg 5: Det viktigaste! 😉 Samtliga tomtägare håller tummarna för att sommarvattensystemet i övrigt är i brukbart skick. ❤️                                                           “It ain´t over until the fat lady sings.” 🎼

”- Men varför i hela friden har då inte Kjell bara monterat bort den defekta kulventilen och ersatt den med en ny?” kanske någon av er undrar. Det var ju den första tanken, men det går inte – är det korta svaret – utan att kapa rören och svetsa/ löda dit nya rördelar och sy ihop det hela igen, i flera steg. Kulventilen sitter liksom i en ”korsning” och går av den anledningen inte att avlägsna på annat sätt. Det är mao ett ganska avancerat rörmokare-jobb – och en rörmokare, mellan Valborgsmässoafton och Kristi Himmelsfärd, har inte gått att frambringa.

Ni som helt förståeligt undrat: ”- Vad f-n håller den där Kjell på med egentligen???” vet nu detta. Hoppas ni kan ha ytterligare lite tålamod och förståelse?

To be continued…

Trevlig helg allesammans! ☀️🌷

/Mvh Kjell

Del I Sommarvattenstarten 2024 blir tyvärr fördröjd ett antal dagar…

Tanken var att sommarvattnet skulle sättas igång idag 1 Maj, men det går tyvärr inte. Vi har en skada på utgående sommarvattenledning i pumphuset – det är en kulventil modell större (2” eller R50) som sitter mellan våra två hydroforer som behöver bytas ut (läckage pga spricka i godset) varför vi tyvärr inte kan sätta igång sommarvattnet alls (inte på någon slinga).

Undertecknad har beställt nödvändig reservdel igår på Valborgsmässoafton och i bästa fall får jag hem reservdelen nu på fredag. Undertecknad ska i första hand försöka utföra detta kulventilbyte själv – men om det visar sig vara för.svårt/ avancerat arbete så måste vi anlita en professionell rörmokare. Arbetet kräver nämligen att man har två stora ”skiftnycklar” el liknande och mycket kraft för att man ska kunna lossa kulventilen. Vi får hoppas på det bästa – att jag får hem den beställda kulventilen på fredag och att jag klarar bytet av kulventil själv i helgen!?

Vänliga hälsningar

Kjell (Sommarvattenansvarig)

Ps. Om du som läser detta meddelande har två stora ”skiftnycklar” som kan greppa minst 69 mm stora muttrar lånar jag gärna dem. Ring i så fall mig, Kjell, på: 070 453 65 47 Ds.